Oversat uddrag og sammenfatning af Fatma Vatansever og Michael R. Hamblins forskning udgivet online 16-10-2012: [10.1515/plm-2012-0034]
Uddraget omhandler forskningsbeskrivelser og -resultater som er relevante i forhold til Wellmores produktsortiment af langbølgede infrarøde saunaer (FIR).
Læs hele forskningsmanuskriptet
Behandling af kardiovaskulære sygdomme, kronisk hjertesvigt, oxidativt stress m.m.
Infrarøde saunaer er velkendt som Waon terapi i såvel Japan som Korea og er udbredt og hyppigt anvendt, og herfra foreligger positive forskningsresultater hvor patienter har opnået sundhedsmæssige fordele især i forhold kardiovaskulære sygdomme, kronisk hjertesvigt og perifer arterille sygdomme. Langbølget infrarød sauna terapi har også med positiv resultat været anvendt til at forbedring af hjerte- og vaskulær funktion og til at reducere oxidativt stress hos patienter med kronisk hjertesvigt. Læs mere
I en undersøgelse foretaget på sundhedscenteret i byen Fraser Lake i Canada ønskede man at afdække, om FIR sauna terapi kunne have gavnlig effekt og forbedre livskvaliteten for patienter med type 2 diabetes. Alle patienter ved sundhedscenteret blev inviteret til at deltage i undersøgelsen. Undersøgelsen havde en varighed på 3 måneder. I denne periode blev patienterne 3 gange om ugen á 20 minutter behandlet med FIR sauna terapi. Den samlede tilbagemelding fra patienterne er, at både den generelle, fysiske og sociale sundhed er forbedret, ligesom skalaen for stress og træthed er forbedret. Konklusionen fra undersøgelsen er således, at FIR sauna terapi kan betyde forbedret livskvalitet for mennesker med type 2 diabetes og undersøgelsen konkludere også, at FIR terapi har været mere effektiv end andre livsstilsændringer.
I et hollandsk studie deltog 34 kronisk syge patienter – 17 med leddegigt og 17 med betændelse i rygsøjlen. Studiet forløb over 4 uger. I denne periode fik alle patienter 2 ugentlige behandlinger á 30 minutters varighed. Konklusionen på studiet er, at patienterne fik deres smerter og stivhed mindsket målbart, og endvidere var de også langt mindre trætte. Alle patienter tålte behandlingen, havde ingen bivirkninger og der var heller ingen forværring af sygdomme i perioden. Studiet påpeger positive korttidseffekter og en tendens til lovende langtidseffekter ved behandling med infrarød sauna, men da studiet kun forløb over 4 uger er konklusionen herfra, at studiet bør følges op med en større patientgruppe over en længere periode. Læs mere
Det elektromagnetiske spektrum består af forskellige grupper af bølgelængder, og hver af disse grupper af bølgelængder har sine egenskaber. Én af disse grupper af bølgelængder har betegnelsen Langbølget / fjern infrarød (FIR) stråling (λ = 3-100 μm). Forskningen undersøger den biologiske effekt af langbølget infrarød stråling. Formålet med forskningen har endvidere været, at afdække anvendelsen af endnu en mindre gruppe af de langbølgede infrarøde ståler (3– 12 μm). Denne mindre gruppe af FIR stråler (3– 12 μm) er blevet observeret i både in vitro1 og in vivo2 undersøgelser, for at stimulere celler og væv, og anses som en lovende behandlingsmulighed til visse former af medicinske tilstande.
Teknologisk udvikling indenfor langbølget infrarød stråling (FIR) har resulteret i nye teknikker og produkter til behandling af menneskekroppen med med FIR-stråling, med fokus på at opnå sundhedsmæssige fordele. I dag findes der således:
Solen udsender naturlig elektromagnetisk stråling. Alle levende organismer bliver derfor udsat for elektromagnetisk stråling når den når jorden. Infrarød stråling har i årtusinder været brugt effektivt til behandling og lindring af visse skavanker og sygdomme. Opvarmede saunaer er måske den ældste metode hvormed man i et kontrolleret miljø kan styre strålingen. Udvikling og forbedrede teknologier som kan levere langbølget / fjern infrarød (FIR) stråling betyder, at virkning og effekt er fordelsmæssigt udvidet. Fatma Vatansever og Michael R. Hamblin undersøger i forbindelse med deres forskning om “Langbølget infrarød stråling (FIR) i forhold til biologiske virkninger og medicinske anvendelser“ brugen af FIR som lovende behandlingsmetode for visse medicinske forhold, både med traditionelle produkter og med nye applikationer. Man har også undersøgt de seneste teknologiske fremskridt og de nyeste videnskabelige undersøgelser på området.
Klassificeringen af den Internationale Kommission for Illumination (CIE) har tre undergrupper for IR-stråling som angivet i tabel 1. En alternativ klassificering i ISO 20473-standarden for opdeling af IR-områderne er angivet i tabel 2 .
Tabel 1: CIE klassificering af IR-stråling
Navn/forkortelse | Bølgelængde | Foton energi (THz) |
Nær infrarød / IR-A | 0,7-1,4 μm (700-1400 nm) | 215-430 |
Midt infrarød / IR-B | 1,4-3,0 um (1400-3000 nm) | 100-215 |
Fjern infrarød / IR-C | 3,0-100 μm (3000 nm-0,1 mm) | 3- 100 |
Tabel 2: ISO 20473 standard for under gruppe af IR
Navn /forkortelse | Bølgelængde (μm) |
Nær IR / NIR | 0,78 – 3 |
Mid IR / MIR | 3,0 – 50 |
Far IR / FIR | 50 – 1000 |
Den menneskelige hud har termoreceptorer som opfanger FIR energi. Huden absorberer kun den FIR energi / strålingsvarme som termoreceptorerne opfanger.
Den menneskelige krop er en hel perfekt absorber for FIR energi, fordi menneskekroppen har en ensartede temperatur på 37o C, og udsender langbølget infrarød varme ved en udgangsstop på 9,4 μm, svarende til sort kropsstråling.
Alt stof vil til et vis niveau optage elektromagnetisk stråling. Et objekt, der absorberer al den stråling, som den bliver eksponeret for (ved alle bølgelængder og frekvenser) kalder man en sort krop, dvs. en perfekt absorber. Når en sort krop har ensartet temperatur, reflekterer den sorte krop den absorberede energi tilbage. Den type energi har betegnelsen sort kropsstråling.
Bølgelængden for lang- eller fjerne infrarøde ståler er for lang til, at kunne opfattes af vores øjne. Kroppen oplever FIR-energien som en mild varme, der kan trænge op til 4 cm under huden. Når FIR-strålerne trænger ind i kroppen bliver der i denne process frigivet nok energi til, at aktivere rotations- og vibrationsbevægelser i de bindinger, der danner molekyler (herunder vandmolekyler), såvel som resonerer med cellulære frekvenser. FIR-påvirkningen og den aktivitet strålingen sætter i gang, er mere effektiv end hvis kroppen bliver bestålet med kortere bølgelængder.
Forskningen nævner, at FIR-påvirkning som ikke kan påvises, også aktivere og sætter gang i opvarmning af de yderste hudlag, og derfor også kan have biologisk effekt og virkning.
Observationer ved laboratorieundersøgelser med brug af FIR
Behandling / eksponering med FIR har vist, at kunne påvirke mikrocirkulationen i forbindelse med nedenstående in vitro1 og in vivo2 laboratorieundersøgelser:
Beskrivelse af fagord i overstående blogindlæg