Gennem tiderne er der blevet lavet en del undersøgelser af spabadets gavnlige virkninger. En af de første fordele, der peges på, og som nok også er en af de tidligste grunde til at lave hydroterapi, er smertebekæmpelse. Fra det gamle Ægypten til Island og fra Japan til de gamle indianske stammer har varme kilder været brugt til dette formål.
Det moderne spabad med termostat og varmelegeme holder vandtemperaturen i det interval, der giver mest gavn og skader mindst. Kropstemperaturen er udgangspunkt for vandets temperatur. Har vandet kropstemperatur eller en anelse derover, afslappes muskler og hud, og varmen kan trænge langt ind i kroppen. Stiger temperaturen blot få grader, begynder man at svede, hvilket i visse situationer kan være en fordel, mens det i det daglige ikke er meningen med et afslappende bad. Falder vandtemperaturen blot få grader under kropstemperaturen, begynder man at fryse og al håb om afslapning forsvinder.
Vidste du? at spa står for Sanus per Aquam, der betyder sundhed gennem vand.
Massagen fra vanddyserne er kraftig og øger den afslappende virkning, som varmen har på musklerne. Da vandmassage tager vandet fra selve karret og pumper det rundt i kraftige stråler, er afkølingen minimal, og den gavnlige virkning på musklerne bibeholdes fuldt ud. Selve vandtrykket, som man oplever af det varme vand, har også en gavnlig virkning.
Videnskabelige undersøgelser har godtgjort, at hydroterapi – og herunder spabade – kan bruges som terapi ved en række sygdomme, der spænder fra gigt over hjertekarsygdomme til diabetes. En del af disse terapier indebærer spabade, hvor temperaturen kan reguleres over et større område, end det er tilfældet med almindelige spabade. Disse terapier kræver lægeligt opsyn og er ikke egnet til selv-eksperimenter.
Læs mere om, hvilke effekter hydroterapi kan have på kroppen og dens funktioner:
Scientific evidence-based effects of hydrotherapy on various systems of the body